Uloga matičnih ćelija i kloniranje u transplantaciji kose

Uloga Korenske Ćelije i Kloniranja u Transplantaciju Kose– Kloniranje kose je teoretski metod restauracije kose, a ova metoda se sastoji od eksperimentalnog rada na kojem se već decenijama radi, ali tek treba doneti značajniji zaključak. Osnovni princip kloniranja kose i transplantacije kose je to što potencijalno pruža neograničen „izvor donje kose koji se može koristiti za transplantaciju kose.“

U metodu kloniranja kose, lekar uklanja DNK zdravih ćelija folikula kose sa kože glave pacijenta i pokušava da ga klonira. Ova metoda se praktikuje u veoma malom broju laboratorijskih opkruženja u svetu. Zatim se veća količina zdravih ćelija vraća na skalp i kosa počinje da raste normalno.

Ključni Problemi Kloniranja

Trenutno, rast kose je najvažniji problem u laboratorijskim nalazima koji se dobijaju. Korenska ćelija i kloniranje kose Nakon što se kosa proizvodi kao matična ćelija, ti koreni kose nemaju prirodni pravac ili ugao nakon implantacije na ćelavom području. Može se reći da razlog za to je da formiranje folikula kose i uzimanje pravca se odvija u tokom godinama. Nakon kloniranja tkiva kose, moguće je obezbediti prirodan izgled postavljanjem određenih otvora i pravaca u rezove koji će biti rekonstruisani, kao na primer u normalnoj transplantaciji kose.

Ovo, naravno, neće biti mnogo drugačije od trenutnih metoda transplantacije kose. Komplikacije povezane sa ovom metodom predstavljaju rizik od nastanka oštećenja matičnih ćelija folikula kose i mogućnosti nastanka tumora uzrokovanih kultivisanim ćelijama. FDA je izjavila da neće odobriti kloniranje kose kao medicinsku praksu za rekonstrukciju kose, ukoliko se rizik ne smanji. Osim toga, nakon odobrenja, pošto metoda ne ostavlja vidljive ožiljke u koži, ona će se izdvojiti kao privlačna alternativa za mnoge ljude. Vremenski okvir koji predviđamo da je kloniranje kose dostupno potencijalno je preko 50 godina.

Savršen Kandidat za Kloniranje Kose

Neki hirurzi za transplantaciju kose ukazuju da će kloniranje kose u početku ponuditi rešenje za pacijente koji su prošli više od jedne procedure transplantacije kose, a nisu uspjeli dobiti zadovoljavajuće rezultate.

S obzirom da klinička ispitivanja na polju kloniranja kose ostaje u ranim fazama, specifikacije idealnog kandidata ne mogu biti precizno identifikovane, ipak osoba treba biti zdrava.