5 Faktora Koji Doprinose „Uzroci gubitka kose kod muškaraca“

Uzroci gubitka kose kod muškaraca2

Uzrok gubitka kose je jedna od najzanimljivih tema među onima koji doživljavaju ovaj problem. Dok smo razgovarali o uzrocima gubitka kose u ovom članku, razjasnili smo neke probleme.

Koji je razlog opadanja kose kod muškaraca?

Androgenetska alopecija je glavni uzrok gubitka kose kod većine slučajeva muškaraca. Nakon puberteta, muška kosa počinje prirodno da tanji. Oko 20% muškaraca u dvadesetim godinama doživljava gubitak kose.

Ovaj broj se povećava na 40% za muškarce u četrdesetim godinama, i 50% za muškarce u pedesetim godinama.

1. Genetika

Muški tip gubitka kose je genetski nasledjen od porodice.

2. Hormoni

Dihidrotestosteron ili DHT se pojavljuje kada je hormon povezan sa testosteronom koji je odgovoran za aktiviranje procesa prolivanja reaguje sa enzimom koji se naziva testosteron, 5 alfa-reduktaza. Koreni kose počinju da se smanjuju kada budu izloženi DHT-u.

To dovodi do tanje i kraće kose.

Tokom vremena, kosa iz ovih folikula prestaje da raste. Kada je više od polovine folikula u određenom delu glave izloženo DHT-u, muškarci doživljavaju probleme sa kose. Postoje neki mitovi koji su predloženi da izazovu gubitak kose kod muškaraca. Evo nekih od njih;

3. Šeširi

Obično nosenje šešira ne uzrokuje gubitak kose ako nije suviše čvrsta ili izaziva trenje.

4. Nedovoljna higijena kose

Ova teorija nije podržana nikakvim naučnim dokazima. je to tačno, svi ljudi u siromašnim društvima koji pate od problema sa vodom i manje pranja bi bili ćelavi.

5. Prečesto pranje kose

Oštećuje već skinute vrhove kose , ali ne uzrokuje gubitak kose

6. Boja za kosu

Većina boja za kosu sadrži hemikalije koje mogu oštetiti kosu ako nisu pravilno pripremljene. Međutim, to ne uzrokuje gubitak kose.

7. Korišćenje stajalica za kosu kao što je gel ili sprej za kosu

Proizvodi za oblikovanje kao što su gel, pena i sprej za kosu mogu izazvati oštećenje kose ako se ne koriste pravilno. Preporučuje se da se ovi proizvodi koriste što je više moguće bez dodira korena kose. Međutim, kozmetički proizvodi ne oštećuju kosu i ne uzrokuju njen gubitak.

8. Stres

Stres može izazvati gubitak kose privremeno. Ako uzrok stresa nestane, kosa koja je opala će ponovo početi da raste. Generalno stres nije uzrok pada kose kod muškaraca.

Zadnja reč:

Sada ste više informisani o najčešćim uzrocima gubitka kose kod muškaraca. Ako kod vas ili vaših bliskima počinje gubitak kose, preporučujemo da vidite kvalifikovanog lekara za dijagnozu i opcije lečenja.

Da bi zakazali sastanak i kontrolu sa Dr. Serkan Ajgin-om, pritisnite na našu kontakt stranicu za konsultacije.